کنترل میزان TDS دیگ های بخار
از آنجاییکه دیگ بخار بعنوان قلب اصلی سیستم بخار بشمار می آید، ضروری است قسمت های جانبی آن و اهمیت هر یک بررسی گردد تا از بازدهی بالای این تجهیز کلیدی اطمینان حاصل نمود. از جمله تجهیزاتی که در کارایی دیگ بخار از اهمیت زیادی برخوردار هستند، سیستمهای کنترل TDS میباشند که در ادامه به شرح آنها پرداخته میشود.
عموماً در واحدهای تولید بخار، تخلیه بلودان دیگ به دو روش صورت می پذیرد:
- بلودان پیوسته به معنی تخلیه آب دیگ بصورت دائم جهت تنظیم و کنترل غلظت میزان ذرات محلول در آب در محدوده مجاز می باشد. این میزان به فشار کاری بویلر بستگی داشته و بطور کلی توسط متخصصان مربوطه تعیین می گردد. در اکثر موارد میزان PH و رسانش آب دیگ بصورت دستی توسط Sample Cooler اندازه گیری می شود.
- زیر آبزنی از کف به معنی خروج آب دیگ بوسیله شیر بلودان تعبیه شده در کف آن می باشد. بدین ترتیب رسوب ها، ذرات و لجن های تجمع یافته در کف دیگ تخلیه می شوند. تعداد دفعات و مدت زمان زیر آبزنی دیگ بخار بسته به رنگ و کیفیت آّب تعیین می گردد. لازم به ذکر است لجن ها بواسطه اتصال شیمیایی سختی های به جا مانده، فسفات ها و دیگر ناخالصی های حمل شده در آب کندانس تشکیل می گردند.
جهت کنترل مقدار TDS آب دیگ سه روش قابل انجام است:
شکل 1- کنترل اتوماتیک TDS دیگ بخار
در سیستم کنترل زمانی، بلودان بطور پیوسته انجام نمی پذیرد، بلکه شیر بلودان اتوماتیک با دریافت سیگنال از یک تایمر یا مدار مشابه فرمان گرفته و در محدوده زمانی مشخصی باز و بسته می شود.
شکل 2- زیر آبزنی از کف دیگ بخار و تخلیه املاح به داخل مخزن بلودان
در شرایطی که دیگ بخار مجهز به سیستم کنترل اتوماتیک TDS باشد، می توان حرارت موجود در آب بلودان پیوسته را در یک مبدل حرارتی بازیافت نمود. اغلب سیستم ها از این حرارت جهت افزایش دمای آب تازه تغذیه، پیش از ورود به دستگاه دی اریتور یا تانک تغذیه استفاده می کنند.
شکل 3- شماتیک بازیافت انرژی بلودان پیوسته از طریق مخزن بخار فلاش